Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΜΕ

Ο κλάδος των ΜΜΕ ήταν ο πρώτος στον οποίο εφαρμόστηκαν απο την πρώτη στιγμή όλες οι μνημονιακές ρυθμίσεις για τα εργασιακά. Εκ περιτροπής εργασία, ελαστικό ωράριο, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, υπογραφή ατομικών, σύσταση επιχειρησιακών σωματείων (ή ενώσεων προσώπων), βάρβαρες περικοπές, μαζικές απολύσεις. Τρία χρόνια μετά η σούμα είναι ακόμη χειρότερη ακόμη και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.
Οι δυο αναδημοσιεύσεις που ακολουθούν αφηγούνται με τον καλύτερο τρόμο τη δραματική ιστορία των εργαζόμενων στον κλάδο των ΜΜΕ.

-=-=-=-=-=-=-=--=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=--=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

Έσκασε «βόμβα» στα media με 4.800 «θύματα»

 
Απολογισμός των 3 χρόνων του Μνημονίου

Περίπου 4.800 θέσεις εργασίας χάθηκαν από την πολιτική του Μνημονίου μόνο στις εισηγμένες ΜΜΕ εταιρείας από το 2009 ως και το 2012! Οι εισηγήσεις των εκδοτών που έγραφαν πως πρέπει να σκάσει η φούσκα στα ΜΜΕ, εισακούστηκαν από τους Τροϊκάνους και σε μια τριετία, έκλεισαν παράλληλα 3 συγκροτήματα,  και ένας τηλεοπτικός σταθμός, αφήνοντας χώρο κυρίως σε αυτούς που υποστηρίζουν το Μνημόνιο.
Οι Τροϊκανοί «απαγορεύοντας» τα δάνεια σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις ΜΜΕ που είχαν επικριτική στάση, προχώρησαν σε «εκκαθάριση» του τοπίου προς όφελος εκείνων που υιοθέτησαν τη μνημονιακή ατζέντα. Όταν λείπουν  οι ανταγωνιστές, αναπόφευκτα κερδίζουν αυτοί που μένουν στην αγορά, ακόμη και αν έχουν πολύ υψηλότερα χρέη. Βεβαίως για να υπάρχει όλη η εικόνα, πρέπει να σημειώσουμε πως οι επεμβάσεις ήταν χειρουργικές και οι τροϊκανοί εκμεταλλεύτηκαν τα σφάλματα και τις αδυναμίες των επιχειρηματιών στα ΜΜΕ
Ο απολογισμός για τους εργαζόμενους είναι δραματικός. Πέρα από τις περικοπές των μισθών και τη μετατροπή των εργασιακών συνθηκών σε …σκλαβοπάζαρο οι μεγάλες απώλειες είναι στις δουλειές Σαν να έπεσε βόμβα σε ένα χωριό και εξαφανίστηκαν περίπου 4.800 θέσεις εργασίας, μόνο στις εισηγμένες εταιρείες ΜΜΕ, ενώ είναι άγνωστο τι έχει συμβεί στον υπόλοιπο κλάδο, όπου δεν υπάρχουν στοιχεία.
Στις επιχειρήσεις που έκλεισαν Alter, ΙΜΑΚΟ, Εκδόσεις Λυμπέρη, αλλά και στη Χ. Κ. Τεγόπουλος η οποία παρέμεινε σε λειτουργία, αλλά σταμάτησε να εκδίδει την “Ελευθεροτυπία”  εργάζονταν 2.859 άνθρωποι.  Στις υπόλοιπες επιχειρήσεις που παραμένουν σε λειτουργία χάθηκαν 1.940 θέσεις εργασίας, και τίποτα δεν δείχνει πως η “ανθρωποθυσία” αυτή θα σταματήσει. Συνοπτικά οι απώλειες για το διάστημα 2009-2012 για τις εταιρείες έχουν ως εξής: ΔΟΛ(-680) Πήγασος(-619), Αττικές (-281) Καθημερινή (-189) Mega (-109) Ναυτεμπορική (-31) και Τεχνικές (-31).
-=-=-=-=-=-=-=--=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=--=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

Χάθηκαν 5.500 θέσεις εργασίας σε 4 χρόνια μόνο στις εισηγμένες εταιρείες ΜΜΕ


Νταρζάνου Α.



 
 
 
Οι ραγδαίες περικοπές των θέσεων εργασίας στις εισηγμένες επιχειρήσεις ΜΜΕ τα τελευταία τέσσερα χρόνια ξεπερνούν το 1/3 του εργατικού δυναμικού. Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 1.997 από το 2008, όταν έφταναν τις 5.384, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τις 3.387 (-37,1%).
Στις δύο μεγάλες επιχειρήσεις μάλιστα, τον ΔΟΛ και τον Πήγασο, οι απομακρύνσεις προσωπικού ξεπερνούν το 40% από το 2008 μέχρι σήμερα, χωρίς βεβαίως να έχουν λύσει κανένα πρόβλημα.
Αν στις 2.000 απομακρύνσεις εργαζομένων συνολικά -μέσω συνταξιοδότησης, απολύσεων, ή "εθελούσιας" εξόδου- προστεθούν οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν από επιχειρήσεις που έκλεισαν, ο αριθμός εκτοξεύεται: Alter, Χ.Κ. Τεγόπουλος ("Ελευθεροτυπία"), ΙΜΑΚΟ, Λυμπέρης, ο συνολικός αριθμός υπερβαίνει τις 5.000 θέσεις εργασίας.
Οι εφημερίδες "Απογευματινή", "Αυριανή", "Ελεύθερος", ο ραδιοφωνικός σταθμός Flash ανεβάζουν τον αριθμό στις 5.500 θέσεις εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται οι απολύσεις σε μέσα ενημέρωσης τα οποία δεν διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο.
Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου