Κυριακή 26 Μαΐου 2013

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΤ


 
 
 
 
 
 
 
 
Συνάδελφοι,

Όπως θα έχετε δει, διαβάσει, πληροφορηθεί η ΕΡΤ σήμερα έχει την τιμητική της. Το πρωτοσέλιδο της Real News μιλάει ακόμα και για κατάργηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης ενώ παρουσιάζει ένας σαφές πλάνο συρρίκνωσης (ουσιαστικά εξαΰλωσης της ΕΡΤ) και μαζικών απολύσεων.

Χαρακτηριστικά αναγράφεται στο ρεπορτάζ,

«Αυτήν την Κυριακή η Realnews αποκαλύπτει τι συζήτησαν Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης στην τελευταία σύσκεψή τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, από την πλευρά της κυβέρνησης "μελετάται το σενάριο του προσωρινού κλεισίματος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης ώστε να επανασχεδιαστεί εξ αρχής η λειτουργία της με 2000 λιγότερους υπαλλήλους". Για την κυβέρνηση "είναι μονόδρομος η κατάργηση ενός μεγάλου οργανισμού του Δημοσίου (όπως η ΕΡΤ) για να επιτευχθούν οι στόχοι για απολύσεις που έχει θέσει η τρόικα».

 Το θέμα έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Μερικές από αυτές μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Η εξέλιξη αυτή μόνο ως αρνητική μπορεί να καταγραφεί. Μια αρνητική εξέλιξη που απαντά όμως και σε πολλά ερωτήματα και προβληματισμούς (και δικούς μας) που είχαν εκφραστεί το τελευταίο διάστημα.





Ερώτημα 1ο: Γιατί η διοίκηση και η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τα προβλήματα στην ΕΡΤ.

Απάντηση: Απ’ ότι φαίνεται ασχολείται και μάλιστα πυρετωδώς. Εξυφαίνοντας ένα σχέδιο όχι επίλυσης των προβλημάτων και ενδυνάμωσης αλλά εκποίησης του Δημόσιου Φορέα Ενημέρωσης και Πολιτισμού. Τα σημάδια ήταν όλα φανερά εδώ και καιρό.

  • Αποδυνάμωση του ενημερωτικού τομέα με τις απολύσεις των συμβασιούχων,
  • Απαξίωση του Α’ Προγράμματος (πρώην ΝΕΤ FM),  
  • Λογοκρισία, απροκάλυπτες παρεμβάσεις,
  • Εκχώρηση της ενημέρωσης και του πολιτισμού σε ιδιώτες (εξωτερικές/μεικτές παραγωγές), 
  • Υφαρπαγή μέρους του ανταποδοτικού τέλους για τις «πρασινες» επενδύσεις ιδιωτών,
  • Μεταφορά του πλεονάσματος της ΕΡΤ στη «μαύρη τρύπα» του χρέους,
  • Μεταφορά του συνόλου της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ στοΤΑΙΠΕΔ
  • Σχέδιο νόμου για την κατάργηση της και την αλλαγή του Ιδρυτικού της Νόμου (που διασφαλίζει τον Δημόσιο ρόλο και χαρακτήρα της)



Ερώτημα 2ο: Μήπως δεν τους πειράζουν οι κινητοποιήσεις; Μήπως δεν τους αγγίζει και ενοχλεί τι λένε και τι κάνουν οι εργαζόμενοι.



Απάντηση: Αποδείχθηκε ότι και οι κινητοποιήσεις τους ενοχλούν, εξ’ ου και ο εκβιασμός «ή τις σταματάτε ή δεν βλέπετε τα χρήματα που σας χρωστάμε» αλλά και τους αγγίζει η καμπάνια εξωστρέφειας και ενημέρωσης που έχουμε ξεκινήσει. Το άνοιγμα που κάνουμε σε κοινωνία, πολιτικούς φορείς και παραγωγικές δυνάμεις προκαλεί την επίσπευση των σχεδίων τους. Σε αυτό το σχέδιο εντάσσεται και η δημοσιοποίηση τους.




Ερώτημα 3ο: Μήπως με τις αντιδράσεις μας «στρώνουμε» το χαλί για την υλοποίηση του κλεισίματος της ΕΡΤ;





Απάντηση: Αποδεικνύεται πως τα σχέδια υπάρχουν και επεξεργάζονται εδώ και πάρα πολύ καιρό ανεξάρτητα από τη γνώμη, άποψη και στάση μας. Οι αντιδράσεις των εργαζομένων ήταν συνετές και στοχευμένες. Υπήρξε μεγάλη περίοδος υπομονής και ανοχής. Δόθηκαν τα περιθώρια σε διοίκηση και κυβέρνηση για να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα (ιδιωτικοποίηση της ΕΡΤ, συμβασιούχοι, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος) και να λυθούν τρέχοντα και επείγοντα θέματα (μη καταβολή δεδουλευμένων) με τον πλέον επίσημο και ουσιαστικό τρόπο.





Ας θυμηθούμε τι έλεγε η διοίκηση πριν από 11 ημέρες,

"ΕΡΤ

Δ Η Μ Ο Σ Ι Ε Σ Σ Χ Ε Σ Ε Ι Σ – Τ Μ Η Μ Α Τ Υ Π Ο Y


Τετάρτη, 15/5/2013

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Με τη χθεσινή ανακοίνωσή μας, σας γνωρίσαμε το ενδιαφέρον της Διοίκησης της ΕΡΤ για την άμεση επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων των εργαζομένων. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό και αξιοποιώντας τη δυνατότητα που παρέχει ο νόμος στη Διοίκηση, προχωρούν οι υπηρεσίες στη μερική καταβολή των δεδουλευμένων.

Όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο αρμόδιος Υπουργός σε δηλώσεις του, δεν υπάρχει καμία πρόθεση από τη σημερινή Διοίκηση της ΕΡΤ για συρρίκνωση του έργου της."

 






Οι ελάχιστες και όχι ολοκληρωμένες απαντήσεις αθετήθηκαν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο ενώ αντί για επίλυση λάβαμε αδιαφορία και εκβιασμούς. Οι απαντήσεις δίνονται μέσω πρωτοσέλιδων, φημών και σεναρίων. Καμιά σαφή θέση και απάντηση. Καμιά τοποθέτηση για το παρόν κα το μέλλον της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν και στην περίπτωση της ΕΡΤ το πλάνο ακολουθήσει την πατροπαράδοτη και χιλιοπαιγμένη συνταγή. Υποβάθμιση, αποδυνάμωση, απαξίωση, κατασυκοφάντηση, διαίρεση, ξεπούλημα. Ένα μέρος του πλάνου αυτού έχει υλοποιηθεί και ένα δεύτερο δρομολογείται ήδη. Είναι και στο χέρι μας να το σταματήσουμε την ολοκλήρωση του.

Μέσα από όλες τις συνελεύσεις μας αλλά και τις επαφές με τους συναδέλφους μας από όλη την επικράτεια έχει σαφώς χαραχτεί μια κόκκινη γραμμή από την οποία θα πρέπει να ήμαστε ανυποχώρητοι:

 «ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ».

Οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση υπό αυτές τις συνθήκες βάζει σε κίνδυνο το ψωμί χιλιάδων οικογενειών και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Θα χρειαστεί η συμβολή, η συμμετοχή και η βοήθεια ΟΛΩΝ. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει ΚΑΝΕΙΣ. Θα χρειαστούν συνάδελφοι για το «στήσιμο» της ημερίδας για την ΕΡΤ. Θα χρειαστούν συνάδελφοι για τις δράσεις ενημέρωσης της κοινωνίας.  Θα χρειαστεί να στηρίξουμε ΟΛΟΙ με αποφασιστικότητα τις κινητοποιήσεις μας.

Η επιβίωση όλων μας περνάει μέσα από την υπεράσπιση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και η υπεράσπιση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης αφορά την επιβίωση όλων μας.

Υ.Γ: Η επίθεση στην ΕΡΤ δεν εκδηλώνεται μόνο μέσω πρωτοσέλιδων αλλά και ανακοινώσεων πολιτικών μορφωμάτων. Δεν είναι τυχαίο πως την ώρα που η ΕΡΤ και οι εργαζόμενοι της βάλλονται με τόσο σκληρό τρόπο, το ναζιστικό κόμμα, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ εξέδωσε ανακοίνωση που χαρακτηρίζει, μεταξύ άλλων, συλλήβδην τους εργαζομένους της ΕΡΤ «Κότες».

Αναφέρει χαρακτηριστικά η Χρυσή Αυγή,

«Κότες», όχι μόνο οι εν λόγω κυρίες (σ.σ. Στάη – Πυργιώτη) αλλά όλο το υπαλληλικό δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ, το οποίο ξέρει να απεργεί μόνο για τα συντεχνιακά του δικαιώματα και όχι να παρουσιάζει όλες τις απόψεις.»

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο φασισμός εξαντλεί τον τσαμπουκά του σε οτιδήποτε θεωρεί ως επικίνδυνο ή υπό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τους απεργούς και το γυναικείο φύλο.

Και το θέμα αυτό θα τεθεί και στη επόμενη Συνέλευση μας ώστε να απαντήσουμε συλλογικά και αποφασιστικά σε τέτοιες αήθεις επιθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου